Dnes je úterý, 16.4. 2024 (Irena)
co bylo

Tyto stránky jsou zastaralé, prosím přejděte na nové kliknutím SEM.

Podzimní školka v Kloboukách u Brna

   SOM se rozhodl, že podzimní školka bude v Kloboukách u Brna a program se bude odvíjet od Tématu "Černý pastýř, bílé ovce". Hlavní a vlastně taky jediný host (přednášející) byl Leonardo Teca původem z Angoly. Černošský farář, který studoval v ČR (ČSR,ČSFR...já se v tomhle nevyznám) a který zde natrvalo zůstal.
   V pátek jste se přihlásili v uvítací kanceláři na faře a dostali jste program, stravenky a hlavně kolíček na prádlo ve tvaru banánu (špatně se to popisuje, ale kdo to viděl, ví o čem mluvím), na kterém bylo napsáno nejen vaše jméno...Pohošťovací služby byly ve stylu švédských stolů. Tedy jídla bylo dostatek. Poté následovala úvodní pobožnost Matouše Plevy v kostele. Dál se všichni přesunuli do místní tělocvičny, kde byl nachystán program s názvem "Pátek v klobouku". Organizátoři měli na hlavách úhledné, většinou černé, kovbojské klobouky. Asi 80 lidí bylo rozděleno do skupinek cca po 10 lidech. Dále se odehrávaly hry jako např. tahle: Každý tým dostane lžičku a pingpongový míček.Úkolem je po jednom dojít k medicinbalu (každý tým měl svůj vlastní) se lžičkou v puse a na lžičce nést p.p. míček. Tak plynul čas a ve 22 hodin bylo zakončení dne s Tomášem Grulichem také v tělocvičně.
   V sobotu jsme se nasnídali a v kostele byla ekumenická pobožnost (s místním katolickým farářem) a přednáška Leonarda Tecy. Přednášel o Angole a o své situaci zde v ČR. Jako na každé školce byly po přednášce dílny: fotoromán, divadelní (hra, které dal na přednášce námět Leonardo Teca, když říkal, že kdysi chodili misionáři z Evropy do Afriky, aby šířili křesťanství, a že dnes by zase měli chodit misionáři z Afriky šířit křesťanství do Evropy), výtvarná, taneční (která se kvůli nezájmu zrušila, ale pár lidí to přece jen mrzelo a tak se nakonec tancovalo), diskusní a pěvecká.Na oběd jsme šli do místní stravovny. Už ani nevím co bylo, ale vím, že někdo říkal: "To je dobrý, kdyby takhle vařili u nás". Po obědě se zjistilo, že na fotbal a frisbee je nevhodné počasí (ale přece se hrálo), tak dost lidí hrálo v tělocvičně volejbal (3 družstva) a někteří šli na procházku po okolí ("větřák" - nově zrekonstruovaný větrný mlýn, kterých bylo kdysi v okolí několik ; a kaple sv. Barbory), dále bylo připraveno "Přežití 2005, ale kvůli počasí se nekonalo. Jako film jste si mohli vybrat ze snímků Hotel Rwanda, Nikde v Africe, Černá kočka bílý kocour. Nakonec se promítal film Hotel Rwanda (snímek dle pravdivé události o genocidě ve Rwandě, rozhodně ne film pro slabé povahy) v kostele. Na večeři byli párky, klobásy nebo co to bylo s chlebem kečupem a hořčicí (rozhodně ne pro slabé povahy). Prezentaci dílen jsem sledoval s foťákem v ruce, jelikož divadelní, pěvecká, taneční a výtvarná dílna mě překvapovaly až do konce.Bohužel ke konci mi zároveň docházeli baterky ve foťáku. Na 21. hodinu byl naplánován koncert skupiny Tshjamm v tělocvičně.V této skupině hraje Jiří Bouda na (já se v tom nevyznám, tak napíšu na bicí nástroje) bicí nástroje. No vlastně všichni tam hrají na nějaký druh bicích nástrojů. Sice nebyli v plné sestavě, ale myslím si, že jiná skupina (jiný styl) by se tak dokonale nehodila k programu jako tato.
   V neděli jsem se probudil nečekaně odpočatý. Fakt nechápu. Snad kvůli tomu , že jsem se za noc asi 3x vzbudil, jelikož jsem slyšel dost divné zvuky. Po snídani na faře jsme se odebrali do kostela na bohoslužby s VP. Kázal Dan Freitenger. Po kostele jsme vytvořili kolo a zpívali písničky ze Svítáku. Tak jsme se oficiálně rozloučili. Pro přihlášené byl ještě oběd v jídelně.
   Můj názor na tuto školku? Zatím jsem byl na školkách v Miroslavi a Olešnici. No a tato mě zaujala zatím nejvíc.Výborný nápad s tím pastýřem a ovečkama. Až na počasí si nemůžu a ani nechci na na nic stěžovat.